ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Διευκρινίσεις για τις αμοιβές των μηχανικών - Ρύθμιση αυθαιρέτων σύμφωνα με τον Νόμο 3919/2011


1. Οι αμοιβές των μηχανικών ορίζονται από τη γραπτή συμφωνία του μηχανικού με τον πολίτη.
2. Οι νόμιμες αμοιβές των μηχανικών ορίζονται από τον Νόμο 3919/2011. Σύμφωνα με τον Νόμο 4014/2011, ανάλογα με την αυθαίρετη κατασκευή ή το αυθαίρετο κτίσμα απαιτούνται συγκεκριμένες μελέτες και έλεγχοι.

Αν απαιτείται εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα απο το κρατικό σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87', η νόμιμη αμοιβή τους υπολογίζεται σύμφωνα με τον Νόμο 3919/2011, όπως υπολογιζόταν η ελάχιστη αμοιβή των τοπογραφικών διαγραμμάτων εξαρτημένων από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87'.

Το ίδιο ισχύει, αν απαιτείται αποτύπωση του κτηρίου ή μελέτη στατικής επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

 Για την πρώτη φάση της δήλωσης των αυθαιρέτων απαιτείται τουλάχιστον 1 ημέρα απασχόλησης του μηχανικού εμπειρίας 15 ετών, για την αυτοψία και συλλογή των απαραίτητων για τη δήλωση στοιχείων και μια μέρα συνολικά για την επεξεργασία και τη διεκπεραίωση.

Για τη δεύτερη φάση απαιτούνται τουλάχιστον 2,5 ημέρες απασχόλησης του μηχανικού, εμπειρίας 15 ετών για τη διόρθωση, την επεξεργασία, τη διεκπεραίωση, την παρακολούθηση της ρύθμισης, τη σύνταξη και την αυτοψία του «Δελτίου Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας του Φέροντος Οργανισμού».

Όπου απαιτείται έλεγχος των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων υπολογίζεται πρόσθετα 1,5 ημέρα απασχόλησης αρμοδίου μηχανικού εμπειρίας 15 ετών, για την αυτοψία, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης και τη διεκπεράωση.

Απαιτούμενες διευκρινίσεις θα δίνονται από την κοινή επιτροπή ΤΕΕ – ΥΠΕΚΑ σε ερωτήσεις μηχανικών (που θα στέλνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ), μέσω της ιστοσελίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη διεύθυνση http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/MyTEE/ayth/faq.